GALLERI1
Aktuell
utställning


Utställnings-
katalog


Om Galleri1

Tidigare
utställningar

Galleri1
Tomas Lacke
Porträtt, skivomslag, väggmålningar, logos.
Mycket av Lackes konst presenteras som Fine Art Prints på exklusiva material såsom aluminium och plexiglas.

Gå till galleriet »

Visa som bildspel »

Tomas Lacke
Tomas Lacke är född i Sverige - Stockholm, 1976 och är idag bosatt i Åkersberga. Han har varit verksam i och runt Stockholm sen -99, men är numera verksam internationellt. Han tar både personliga och officiella uppdrag såsom porträtt, skivomslag, väggmålningar, logos m.m.

Om utställningen
RECENSION AV KATARINA ROS
Våra ikoner - de musikaliska hjältarna och antihjältarna- är så flitigt avbildade
att vi knappt ser dem längre. På sina slitna porträtt på idolaffischer och skivomslag drunknar de i det moderna bildbruset.
Vad Tomas Lacke, som ställer ut på Artway Gallery, har gjort är inte att avporträttera dem i ordets sedvanliga betydelse. Trots att hans bilder är nästan smärtsamt vackra i sin svartgrå-skala och sångarna fullt identifierbara, har Lacke, till synes helt obehindrat, krupit bakom de etablerade ikonerna och återfunnit - kanske nästan återskapat - den känsla som talade/sjöng till oss initialt.
De glansiga tavlorna är lugna på ytan, men laddade med den kraft som är nödvändig för att bli en ikon. Och därmed krossas avståndet äntligen och betraktaren möter originalen, människan. Man inser återigen meningen med Cobains, Caves, Dylans och Presleys musik och kan återknyta till det i grunden existentiella som deras lyrik innebär. Konstens paradox; det avbildade år åter bara känsla och den är på en och samma gång storslagen och grundläggande.
Nej, jag rusar inte hem och trycker in Nirvana i CD-spelaren. Istället går jag långsamt ner mot karlbergs slottspark och ställer mig på bryggan. Tankarna är kanske mörka, men Tomas Lackes modeller var, och är, så kreativa att den kraft de utstrålar är lustfylld och inspirerande.
Detta är inte idolporträtt; det är bilder sprängfyllda med koder, berättelser, skuggor och tankar. De är hoppåterställande.
Det är värt det, tänker jag, det är alltid meningsfullt att berätta om världen i sångtexter, ord, musik. och framförallt att måla den! Lackes motiv släpper fram fler hemligheter än vad dessa rockhjältar tillåtits göra på mycket länge.
Några nya bilder visar i bleka, ödesmättade jordfärger änglar som vänder bort sina ansikten. Har de gett upp eller orkar de fortfarande kämpa för vår skull? Där rockens ansikte söker vår blick är änglarna bara kropp; detta gör dem på ett magiskt sätt till betraktarens syskon. Vi som döljer vår smärta och våra sorger, står nakna inför dessa i allra högsta grad verkliga drömavbilder. Att Lackes konst skulle hänga tvärsäkert över den snyggaste soffan från Room kan väl inte vara en nackdel?
Tekniken är överlägsen, formaten harmoniska.
Skrivet av Katarina Ros
Konsthistoriker och författare.

Länkar
Tomas Lacke, SvK
Tomas Lacke