GALLERI1
Aktuell
utställning


Utställnings-
katalog


Om Galleri1

Tidigare
utställningar

Galleri1
MARIA LUISA Persson
MARIA LUISA Persson - målad musik
Det handlar om målad musik och märkliga människoporträtt, om apelsiner och abstraktioner, om fåglar och feministisk frigörelse.... Konstnären själv vill inte placera in sitt målande i någon -ism.

Gå till galleriet »

Visa som bildspel »

MARIA LUISA Persson
MARIA LUISA Persson föddes 1945 i den lilla staden Palmeira dos Indios i nordöstra Brasilien. Där studerade hon till lärare samt jobbade som bibliotekarie och där tog hon de första stegen på sin målarbana, en bana som många människor i hennes omgivning såg ner på. Få var de som trodde på henne.

Men som den envist rebelliska människa hon var övertygade hon konstkännarna i hemstaten Alagoas om sina talanger. Som 22-åring hade hon sin första utställning på Teatro Deodoro, en kombinerad konsthall och teater i delstatshuvudstaden Maceio. Plötsligt började det också hagla positiva omdömen från media över hennes konst.

Målningarna då präglades oftast direkt av omgivningen; torka, karghet och fattigdom, men också av den glädje som kan lysa upp även de eländigaste livssitutationer.

Fortfarande 39 år efter utställningsdebuten bär en del av MARIA LUISAs konst spår av hennes förflutna, men uttryckssättet har förändrats - liksom färgsättningen, som många anser vara hennes starkaste sida. Hon vill inte själv hålla med om att de starka färgerna i målningarna också kan ses som typiska för hennes intensiva temperament, men detta hävdar hennes familj och nära vänner ändå mycket bestämt.

Sedan 2002 har hon även gett sig i kast med en ny teknik -- med att göra oljemålade collage med egenhändigt gjorda små papperscollage som förlaga.. Det är enbart den typ av målningar hon för närvarande presenterar på hemsidan.

Att sammanfatta vad MARIA LUISA med sina penslar producerat de senaste åren är praktiskt taget omöjligt. Det handlar om målad musik och märkliga människoporträtt, om apelsiner och abstraktioner, om fåglar och feministisk frigörelse.... Konstnären själv vill inte placera in sitt målande i någon -ism.

MARIA LUISA hade under flera år knappt tid att alls för sin konst. Det berodde dels på tre uppväxande barn i hemmet och dels på hennes närmast passionerade intresse av att lära andra måla. Sedan 1988 har hon inom ramen för olika studieförbund undervisat i målning.

Maria Luisa bor numera i skånska Höganäs i den konstnärstäta Kullabygden.

Om utställningen
Sedan 2002 har hon även gett sig i kast med en ny teknik -- med att göra oljemålade collage med egenhändigt gjorda små papperscollage som förlaga..